Είτε πιστεύεις είτε δεν πιστεύεις στη γέννηση του Χριστού, παραδέξου ότι έστω και λίγο τα Χριστούγεννα σε επηρεάζουν. Μάλλον είναι η μόνη γιορτή του χρόνου που σε επηρεάζει τόσο. Για σκέψου. . . Υπάρχει άλλη γιορτή που ξεκινά η προετοιμασία της περισσότερο από ένα μήνα πριν;

Ήδη από τις αρχές Νοεμβρίου, εμφανίζονται τα πρώτα μαγαζιά με χριστουγεννιάτικα στολίδια, ενώ σιγά σιγά, βλέπεις γύρω σου σπίτια, καταστήματα, δρόμους και πλατείες να φορούν τα γιορτινά τους. . .

Στο ραδιόφωνο ακούγονται χριστουγεννιάτικα τραγούδια. . . στα ζαχαροπλαστεία βλέπεις τις στοίβες με τα μελομακάρονα και τους κουραμπιέδες. . . συζητάς ή ακούς τους άλλους να μιλούν για το που θα πάνε τα Χριστούγεννα, τι δώρα θα πάρουν, που θα κάνουν ρεβεγιόν. . . τα παιδιά στέλνουν γράμματα στον Άγιο Βασίλη. . .

Άθελα σου λοιπόν, έρχεσαι αντιμέτωπος με τόσα ερεθίσματα που φωνάζουν “Ήρθαν τα Χριστούγεννα!!!”. Είτε πιστεύεις, είτε δεν πιστεύεις, μπαίνεις στο “πνεύμα” των Χριστουγέννων και γιορτάζεις τα γενέθλια ενός παιδιού που γεννήθηκε περίπου 2000 χρόνια πριν!

Για να σκεφτούμε, όμως, εκτός από όλα αυτά που προαναφέρθηκαν, τα οποία είναι πολύ ευχάριστα στα μάτια και στα αυτιά μας, τι ακριβώς εννοούμε όταν μιλάμε για το “πνεύμα” των Χριστουγέννων;

Μπορεί να υπάρχει και κάτι άλλο εκτός από στολίδια, δώρα, και φαγητά; Μπορεί αυτή η χαρά των Χριστουγέννων να έχει μεγαλύτερη διάρκεια από ένα ρεβεγιόν ή ένα ταξίδι ;

Η ιστορία της γέννησης του Χριστού, την οποία ουσιαστικά γιορτάζουμε, αναφέρεται σε τρεις μάγους που έκαναν ένα μακρινό ταξίδι με πυξίδα τους το λαμπερό αστέρι, για να βρουν ένα μικρό παιδί που θα γινόταν βασιλιάς.

Αντίθετα με τους τρεις μάγους, καθένας από εμάς ξεκινά το ταξίδι της ζωής του χωρίς χάρτη, οδηγίες ή πυξίδα. Κάθε Χριστούγεννα είναι μια μόνο μια μικρή στάση στο ταξίδι μας. Αυτά τα Χριστούγεννα, σε αυτή τη μικρή στάση της ζωής σου, προσπάθησε να γίνεις εσύ η πυξίδα για κάποιον άλλον. Άσε το φως του αστεριού των Χριστουγέννων να ζεστάνει την καρδιά σου και πάρε την απόφαση να γίνεις κι εσύ ένα λαμπερό αστέρι, ζώντας με μια χαρά που έχει διάρκεια. . .

Γίνε ένας άνθρωπος που συγχωρεί, που συμφιλιώνεται, που δίνει και παίρνει αγάπη, που δε ζηλεύει, που προσφέρει χωρίς αντάλλαγμα, που αγαπά την ειρήνη και τη δικαιοσύνη. Είτε πιστεύεις, είτε δεν πιστεύεις στη γέννηση του Χριστού, μπορείς κι εσύ να γίνεις το φως που φέγγει στο σκοτάδι αυτού του κόσμου. . .

Καλά Χριστούγεννα, με ειρήνη στις καρδιές μας!

Ευαγγελία Ζαχαροπούλου, Ψυχολόγος Παιδιού & Εφήβου

Related Posts