Θεραπευτική ομάδα – Ομαδική ψυχοθεραπεία

Η θεραπευτική ομάδα χρησιμοποιεί την πανανθρώπινη ανάγκη του «ανήκειν» για να προσφέρει στα παιδιά αίσθηση ταυτότητας και ένταξης σε ένα ασφαλές, ενωτικό και υποστηρικτικό πλαίσιο.

Συγκεκριμένα, η θεραπευτική ομάδα δημιουργείται από συνομήλικα παιδιά που αντιμετωπίζουν ίδιες δυσκολίες π.χ. διαζύγιο, άγχος, αδελφική αντιζηλία, απομόνωση, ΔΕΠΥ, έλλειψη αυτοπεποίθησης, κοινωνικών δεξιοτήτων κλπ.

Θεραπευτικές ομάδεςΚάθε παιδί που εντάσσεται σε μια θεραπευτική ομάδα βρίσκει μια παρέα, μια υποστηρικτική κοινότητα παιδιών που βιώνουν κοινή πραγματικότητα.

Η θεραπευτική ομάδα λειτουργεί σαν ασφαλές λιμάνι το οποίο περιβάλλει τα παιδιά με εμπιστοσύνη και ελπίδα. Με την καθοδήγηση του θεραπευτή, τα παιδιά μοιράζονται με διαδραστικό τρόπο το πρόβλημά τους, εκφράζουν τις σκέψεις και τα συναισθήματά τους, μαθαίνουν να επικοινωνούν σωστά τις ανάγκες τους και αντιλαμβάνονται πως δεν είναι μόνα –  πως υπάρχουν και άλλα παιδιά που βιώνουν παρόμοιες ανησυχίες, φοβίες, δυσκολίες και προβλήματα.

Μέσω δημιουργικών δραστηριοτήτων που απευθύνονται στη συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα, τα παιδιά μοιράζονται τις εμπειρίες τους (θετικές ή αρνητικές), δοκιμάζουν νέους ρόλους, παίζουν υποθετικά σενάρια, προτείνουν και εξασκούνται σε εναλλακτικούς τρόπους επίλυσης των δυσκολιών τους, ενώ παράλληλα βλέπουν τη δυσκολία τους μέσα από τα μάτια των άλλων.

«Στ’ ακρογιάλι των δίχως τελειωμό κόσμων παίζουν τα παιδιά» (R.Tagore)

Επίσης, μέσω της θεραπευτικής ομάδας καλλιεργείται η ενσυναίσθηση και τα παιδιά μαθαίνουν να λειτουργούν με βοηθητικό ρόλο όχι μόνο μέσα στην ομάδα, αλλά και σε άλλα σύνολα κατ’ επέκταση, όπως η οικογένεια, η τάξη κτλ. Η θεραπευτική ομάδα δρα καταλυτικά τόσο στην ψυχική ενδυνάμωση και ανθεκτικότητα των παιδιών, όσο και στη συναισθηματική ανακούφιση και επούλωση των ψυχικών τους τραυμάτων.
Οι ομάδες πραγματοποιούνται σε εβδομαδιαία βάση και αποτελούνται από 2-6 παιδιά που μπορεί να είναι και αδέλφια.

Στη θεραπευτική ομάδα που αποτελείται από εφήβους, είναι σημαντικό να τονιστεί η απόλυτη εχεμύθεια όχι μόνο μεταξύ των εφήβων, αλλά και μεταξύ του θεραπευτή και των γονέων. Οι εφηβικές ομάδες αποτελούνται από εφήβους που μπορεί να έρχονται με διάφορα αιτήματα, καθώς η εφηβεία αποτελεί από μόνη της μια πολύ ιδιαίτερη, μεταβατική περίοδο της σωματικής, συναισθηματικής και κοινωνικής ανάπτυξης του ανθρώπου.