Πριν πολλά χρόνια, ένα 10χρονο αγόρι έκανε τις καλοκαιρινές διακοπές του με τον παππού και τη γιαγιά.

Κάποια μέρα, καθώς πήγαιναν όλοι μαζί μια βόλτα με το αυτοκίνητο, το αγόρι άκουσε στο ραδιόφωνο ότι το κάπνισμα ενός τσιγάρου αφαιρεί μερικά λεπτά από τη ζωή ενός ανθρώπου. . .

Μιας και του άρεσαν ιδιαίτερα τα μαθηματικά και ήθελε να εντυπωσιάσει τον παππού και τη γιαγιά, έκανε έναν γρήγορο υπολογισμό και ανακοίνωσε στη γιαγιά του πόσα χρόνια ζωής έχανε καπνίζοντας. . .

Περίμενε φυσικά ότι η γιαγιά του θα εντυπωσιαζόταν από την εξυπνάδα και το ταλέντο του στα μαθηματικά, αλλά έγινε ακριβώς το αντίθετο. Η γιαγιά του στενοχωρήθηκε και άρχισε να κλαίει. . .

Ο παππούς σταμάτησε το αμάξι, έβγαλε έξω τον εγγονό του και του είπε: «. . .κάποια μέρα θα καταλάβεις ότι είναι πιο σημαντικό να είσαι καλός παρά έξυπνος!».

Τα χρόνια πέρασαν, το παιδί μεγάλωσε και έγινε ένας πολύ επιτυχημένος επιχειρηματίας. Για την ακρίβεια έγινε ένας από τους πιο πλούσιους ανθρώπους στον πλανήτη. . .

Ίσως να έχετε ακούσει το όνομά του. . .

Είναι ο Τζεφ Μπέζος, ιδρυτής της AMAZON.

Αρκετά χρόνια αργότερα, ο Τζεφ Μπέζος μοιράστηκε αυτή την ιστορία για να τονίσει τη διαφορά μεταξύ χαρισμάτων και επιλογών.

photo by freepikΤροφή για σκέψη:

Η ευφυΐα όπως και άλλα χαρίσματα που μπορεί να έχουμε, είναι δώρα δοσμένα σε μεγάλο βαθμό από τα γονίδιά μας. Η καλοσύνη όμως και η ευγένεια αποτελούν αποκλειστικά προσωπική επιλογή.

Συνεπώς, είναι πολύ πιο δύσκολο να είσαι πάντα καλός παρά έξυπνος!!!

Όποτε τα παιδιά κάνουν μια πράξη καλοσύνης και ευγένειας, μη τη θεωρείτε δεδομένη! Ενθαρρύνετε πάντα την προσπάθειά τους να επιλέγουν το καλό!

Ευαγγελία Ζαχαροπούλου, Ψυχολόγος Παιδιού & Εφήβου

Διαβάστε και άλλες διδακτικές ιστορίες: “Το βατραχάκι της ενθάρρυνσης“, “Το παιδί και ο αστερίας“, “Ο φράχτης του θυμού”, “Ποιος είναι ο δικός σου δράκος;”,  “Ταξίδι με το “τρένο της ζωής”, “Ο παπαγάλος που δεν πετούσε“, “Η μεταμόρφωση της πεταλούδας – Πώς να κάνω το παιδί μου πιο δυνατό;”

Related Posts