Ένας έφηβος παραπονέθηκε στον πατέρα του ότι δεν του άρεσε η ζωή του και δεν μπορούσε να τα βγάλει πέρα με τις δυσκολίες που αντιμετώπιζε με τις παρέες, το σχολείο κλπ. Θεωρούσε ότι με το που έβρισκε τη λύση στο ένα πρόβλημα, ξαφνικά εμφανιζόταν ένα άλλο. . .

Ο πατέρας του που ήταν σεφ του είπε να πάνε στην κουζίνα να του δείξει κάτι. Γέμισε λοιπόν τρεις κατσαρόλες με νερό και άναψε δυνατά τη φωτιά. Στη μία κατσαρόλα έβαλε πατάτες, στην άλλη αβγά, και στην τρίτη κόκκους καφέ. Μετά περίμενε αρκετή ώρα να βράσουν χωρίς να πει κάτι στον γιο του.

Το έφηβο αγόρι παρακολουθούσε με έκπληξη και απορούσε τι στο καλό κάνει ο πατέρας του. Ο  πατέρας του έσβησε τη φωτιά, έβγαλε τις πατάτες και τις έβαλε σε ένα μπολ. Μετά πήρε τα αβγά και τα έβαλε και αυτά σε ένα μπολ. Στο τέλος, σούρωσε τον καφέ, τον άδειασε σε ένα φλιτζάνι και λέει στον γιο του:

“Βλέπεις παιδί μου;”

“Ναι, ναι, είδα πατέρα. Έβρασες πατάτες, αβγά και καφέ. Και λοιπόν;”

“Για κοίτα καλύτερα. . .” του είπε ο πατέρας του.

“Πάρε ένα πιρούνι και πίεσε τις πατάτες”. Το παιδί πίεσε με το πιρούνι τις πατάτες και είδε ότι ήταν πολύ μαλακές και έλιωναν.

Μετά είπε στον γιο του να πάρει ένα αβγό και να το σπάσει. Εκείνος έσπασε το τσόφλι και παρατήρησε ότι το αβγό είχε γίνει πάρα πολύ σφιχτό.

Στη συνέχεια του είπε να πιει λίγο καφέ. Το αγόρι μύρισε το πλούσιο άρωμα του ολόφρεσκου αχνιστού καφέ, ήπιε λίγο και χαμογέλασε από ευχαρίστηση.

“Μπαμπά, τι σημαίνει όλο αυτό, δεν καταλαβαίνω. . .”

“Λοιπόν θα σου εξηγήσω”, είπε ο πατέρας του. “Και τα τρία υλικά, τα αβγά, οι πατάτες και οι κόκκοι καφέ πέρασαν ακριβώς την ίδια διαδικασία – έβρασαν σε καυτό νερό. Κάθε ένα όμως από αυτά αντέδρασε διαφορετικά. Η σκληρή πατάτα μαλάκωσε. Το εύθραυστο αβγό σκλήρυνε. Όμως οι κόκκοι καφέ ήταν μοναδική περίπτωση. Μόλις μπήκαν στον καυτό νερό μεταμορφώθηκαν σε κάτι νέο και όμορφο και γευστικό που σε έκανε να χαμογελάσεις”.

“Ποιο από τα τρία λοιπόν θέλεις να είσαι; Όταν μια δυσκολία σου χτυπά την πόρτα, πώς αντιδράς; Γίνεσαι μια παραβρασμένη πατάτα, ένα σφιχτό αβγό ή ένας αρωματικός καφές;”

Τροφή για σκέψη:

Μπορούμε να εξηγήσουμε στα παιδιά ότι στη ζωή συχνά θα προκύψουν δυσκολίες και προβλήματα που δε θα είναι πάντα εύκολο να διαχειριστούν. Το σημαντικό όμως είναι να καταλάβουν ότι μπορούν να επιλέξουν πώς θα αντιδράσουν, τι θα μάθουν, αν θα προσαρμοστούν ή θα μεταμορφωθούν! Κάθε εμπειρία, ακόμα και οι πιο δύσκολη, είναι πολύτιμη, και μπορεί να γίνει αφορμή για να αλλάξουμε προς το καλύτερο και να πάρουμε ένα σπουδαίο μάθημα για το πώς να διαχειριστούμε πιο αποτελεσματικά την επόμενη δυσκολία που θα προκύψει στο μέλλον.

Ευαγγελία Ζαχαροπούλου, Ψυχολόγος Παιδιού & Εφήβου

 

Διαβάστε περισσότερες διδακτικές ιστορίες:

“Η μεταμόρφωση της πεταλούδας – Πώς να γίνει το παιδί μου πιο δυνατό;”

“Ο παπαγάλος που δεν πετούσε – Το παιδί που δεν βασίζεται στις δυνάμεις του”

“Ο φράχτης με τα καρφιά. Παιδί και έλεγχος θυμού”

Ποιος είναι ο δικός σου δράκος; – Το πρόβλημα στην οικογένεια

“Το δυνατό βατραχάκι – Ενθαρρύνοντας τα παιδιά”

“Ταξίδι με το τρένο της ζωής. Πώς να βοηθήσω το παιδί μου να γίνει αυτόνομο;”

“Το παιδί και ο αστερίας – Καλλιεργώντας την ενσυναίσθηση στα παιδιά” (Α’Μέρος)

Καλύτερα καλός παρά έξυπνος! Καλλιεργώντας την ενσυναίσθηση στα παιδιά” (Β’Μέρος)

Related Posts