Μια φορά κι έναν καιρό, ένα κοπάδι βατράχων χοροπηδούσε ανέμελα στο δάσος. Ξαφνικά, δύο μικροί βάτραχοι χάθηκαν. Καθώς έψαχναν τα υπόλοιπα βατραχάκια να τους βρουν, άκουσαν κάτι φωνούλες να φωνάζουν «ΒΟΗΘΕΙΑΑΑ!!! ΒΟΗΘΕΙΑΑΑ!!!».

Τρέχουν προς τα κει που άκουγαν τις φωνές και βλέπουν τα δυο βατραχάκια να έχουν πέσει σε ένα πηγάδι και να κρατιούνται με όλη τους τη δύναμη από ένα φυτό που είχε φυτρώσει στο τοίχωμα του πηγαδιού. Οι βάτραχοι που βρίσκονταν έξω από το πηγάδι φώναζαν:

«Δεν υπάρχει καμιά ελπίδα! Είστε χαμένοι! Δε μπορείτε να σκαρφαλώσετε πάλι επάνω!!».

Τα δύο βατραχάκια όμως προσπαθούσαν και προσπαθούσαν μήπως σκαρφαλώσουν ή πηδήξουν και βγουν έξω. Μάταια όμως! Οι υπόλοιποι βάτραχοι συνέχιζαν να φωνάζουν:

«Μην κουράζεστε, δεν έχει πια νόημα να προσπαθείτε!»

Photo by Michael Romanov on Unsplash

Τελικά, το ένα από τα δύο βατραχάκια πίστεψε αυτά που φώναζαν οι υπόλοιποι βάτραχοι και παραιτήθηκε. Αποφάσισε να αφήσει το φυτό από το οποίο κρατιόταν και να πέσει μέσα στο βαθύ πηγάδι.

Το άλλο βατραχάκι, όμως, ακόμα προσπαθούσε. Ποιος το φανταζόταν ότι ένα τόσο δα μικρό και αδύναμο βατραχάκι θα προσπαθούσε τόσο πολύ! Με τις πολλές προσπάθειες, κάποια στιγμή παίρνει φόρα, κάνει ένα φοβερό άλμα και βγαίνει έξω από το πηγάδι! Κανένας δεν το πίστευε! Είχαν μείνει με το στόμα ανοιχτό! Όλοι νόμιζαν ότι θα εγκατέλειπε, όπως έκανε και ο φίλος του.

Όταν λοιπόν βγήκε έξω, τον ρωτάνε τα υπόλοιπα βατραχάκια: «Μα καλά, δε μας άκουγες που σου φωνάζαμε να μην προσπαθείς γιατί δεν έχει νόημα; Δεν είδες ο άλλος τι έπαθε;». Τότε τους απαντά το βατραχάκι:

«Μα καλά, εσείς δεν καταλάβατε ότι είμαι κουφός; Όταν εσείς φωνάζατε, εγώ νόμιζα ότι μου λέγατε να βάλω τα δυνατά μου βγω έξω. Και αυτό έκανα! Όσο σας έβλεπα να φωνάζετε, τόσο περισσότερη δύναμη έπαιρνα για να βγω!!»

Τροφή για σκέψη:

Τα λόγια μας είναι πολύ δυνατά. Μια λέξη ενθάρρυνσης μπορεί να σώσει μια ζωή! Ειδικά όταν πρόκειται για παιδιά, είναι πολύ σημαντικό να τα ενθαρρύνουμε να πιστεύουν στις δικές τους δυνάμεις. Ως γονείς ή παιδαγωγοί, μπορούμε πάντα να βρισκόμαστε διακριτικά κοντά τους και να τα βοηθάμε όταν υπάρχει πραγματική ανάγκη!

*Η ιστορία είναι τροποποιημένη για τις ανάγκες αυτής της ιστοσελίδας από την

Ευαγγελία Ζαχαροπούλου, Ψυχολόγο Παιδιού & Εφήβου

 

Διαβάστε και άλλες διδακτικές ιστορίες:

“Ψυχική ανθεκτικότητα: Πώς εξηγούμε στα παιδιά τις δυσκολίες της ζωής;”

“Ταξίδι με το τρένο της ζωής. Πώς να βοηθήσω το παιδί μου να γίνει αυτόνομο;”

“Το παιδί και ο αστερίας – Καλλιεργώντας την ενσυναίσθηση στα παιδιά” (Α’Μέρος)

Καλύτερα καλός παρά έξυπνος! Καλλιεργώντας την ενσυναίσθηση στα παιδιά (Β’Μέρος)

“Ο φράχτης με τα καρφιά. Παιδί και έλεγχος θυμού”

“Ποιος είναι ο δικός σου δράκος; Το πρόβλημα στην οικογένεια”

“Ο παπαγάλος που δεν πετούσε – Το παιδί που δεν βασίζεται στις δυνάμεις του”

“Η μεταμόρφωση της πεταλούδας – Πώς να γίνει το παιδί μου πιο δυνατό;”

Related Posts