Ένας ηλικιωμένος ξεκίνησε να κάνει την πρωινή του βόλτα στην παραλία. Καθώς περπατούσε, είδε από μακριά ένα παιδί να τρέχει γρήγορα, να σκύβει και να πετάει κάτι μέσα στη θάλασσα.
Περίεργος ο ηλικιωμένος, πλησιάζει το παιδί και το ρωτάει: «Τι ακριβώς κάνεις;».
Το παιδί απαντά: «Να, εξαιτίας της χθεσινής θαλασσοταραχής ξεβράστηκαν όλοι αυτοί οι αστερίες στη στεριά! Αν μείνουν λίγο ακόμα έξω από τη θάλασσα και τους χτυπήσει ο ήλιος, δε θα ζήσουν για πολύ ακόμα!»
Τότε, ο ηλικιωμένος κοίταξε γύρω του και είδε ότι η παραλία ήταν γεμάτη αστερίες. Θεωρώντας ότι δεν υπάρχει ελπίδα, λέει στο παιδί:
«Δε νομίζω ότι αξίζει να κουράζεσαι τόσο. Υπάρχουν εκατοντάδες αστερίες. Σπαταλάς το χρόνο σου. Σιγά, και να πετάξεις μερικούς πάλι μέσα, νομίζεις ότι θα κάνει κάποια διαφορά;».
Τότε το παιδί έσκυψε, πήρε άλλον έναν αστερία στο χέρι του και πετώντας τον πάλι στη θάλασσα είπε στον ηλικιωμένο: «Θα κάνει όμως διαφορά σε αυτόν τον ΈΝΑ!!!».
Καθένας μας, μπορεί να κάνει έστω και μια μικρή πράξη που να φέρει μια μεγάλη αλλαγή στη ζωή κάποιου άλλου. Μπορεί και ποτέ να μη μάθουμε πως η δική μας μικρή πράξη επηρέασε τη ζωή του άλλου. Αυτό όμως δεν έχει καμία σημασία, γιατί σε όλους μας έρχεται κάποια στιγμή στη ζωή που μπορεί να γίνουμε εμείς ο ηλικιωμένος, που αμφισβητεί το σκοπό μιας πράξης, το παιδί, που επιμένει στο σκοπό, και ο αστερίας που χρειάζεται βοήθεια.
Τροφή για σκέψη:
Ας μάθουμε στα παιδιά μας όσο μικρά και να είναι, ότι δεν είναι δύσκολο να συμβάλλουν και αυτά με απλές, μικρές, καθημερινές πράξεις, σε μια κοινωνία αγάπης και συμπόνιας. Σήμερα, μπορεί να είμαστε εμείς αυτοί που δίνουμε βοήθεια, αύριο όμως, μπορεί να είμαστε εμείς αυτοί που θα τη χρειαστούμε.
*Το αρχικό κείμενο “The star thrower”, ανήκει στον ανθρωπολόγο/φιλόσοφο Loren Eiseley (1978). Η παραπάνω ιστορία είναι τροποποιημένη για τις ανάγκες αυτής της ιστοσελίδας από την
Ευαγγελία Ζαχαροπούλου, Ψυχολόγο Παιδιού & Εφήβου
Διαβάστε και άλλες διδακτικές ιστορίες:
“Ψυχική ανθεκτικότητα: Πώς εξηγούμε στα παιδιά τις δυσκολίες της ζωής;”
“Ποιος είναι ο δικός σου δράκος; Το πρόβλημα στην οικογένεια”
“Ταξίδι με το τρένο της ζωής. Πώς να βοηθήσω το παιδί μου να γίνει αυτόνομο;”
“Η μεταμόρφωση της πεταλούδας – Πώς να γίνει το παιδί μου πιο δυνατό;”
“Το δυνατό βατραχάκι – Ενθαρρύνοντας τα παιδιά”
“Ο φράχτης με τα καρφιά. Παιδί και έλεγχος θυμού”
“Καλύτερα καλός παρά έξυπνος! Καλλιεργώντας την ενσυναίσθηση στα παιδιά (Β’Μέρος)”
“Ο παπαγάλος που δεν πετούσε – Το παιδί που δεν βασίζεται στις δυνάμεις του”