Μια ηλιόλουστη μέρα, ένας άνδρας ανακάλυψε στον κήπο του πολλά άδεια κουκούλια. Ανάμεσα σε αυτά, παρατήρησε ότι υπήρχε ένα μισάνοιχτό κουκούλι και τη μικρή πεταλούδα που βρισκόταν μέσα, να πιέζει με δύναμη προσπαθώντας να βγει.
Καθώς την παρακολουθούσε για αρκετή ώρα να σπρώχνει με το σωματάκι της να βγει έξω, ο άνδρας θεώρησε ότι η μικρή πεταλούδα υπέφερε και έτσι αποφάσισε να τη βοηθήσει. Πήρε λοιπόν ένα ψαλιδάκι και έκοψε το κουκούλι της. Πράγματι, η πεταλούδα βγήκε πολύ εύκολα. Τα φτερά της όμως ήταν κολλημένα στο σώμα της και έδειχναν πολύ εύθραυστα.
Ο άνδρας την περίμενε για ώρα να ανοίξει τα φτερά της και να πετάξει στον ουρανό. Μάταια όμως! Η πεταλούδα στεκόταν ακίνητη πάνω στο δέντρο.
Η πρόθεση του άνδρα ήταν πάρα πολύ καλή. Ήθελε μόνο να βοηθήσει. Δεν ήξερε όμως ότι οι πεταλούδες έχουν τον δικό τους χρόνο για να μεταμορφωθούν πλήρως, να δυναμώσουν και να είναι απόλυτα έτοιμες να πετάξουν. Και αυτό η πεταλούδα έπρεπε να το κάνει μόνη της! Σχίζοντας ο άνδρας το κουκούλι της, δεν την άφησε να μεγαλώσει όσο εκείνη χρειαζόταν για να προετοιμάσει τα φτερά της για πέταγμα.
Τροφή για σκέψη:
Το ίδιο ισχύει για κάθε παιδί καθώς μεγαλώνει! Όχι μόνο δεν πρέπει να έχουμε μεγαλύτερες προσδοκίες από αυτές που ορίζει το αναπτυξιακό επίπεδο των παιδιών, αλλά είναι καλό να τα αφήνουμε να προσπαθούν μόνα τους να κατακτούν ολοένα και περισσότερες νέες προκλήσεις. Οι εύκολες και έτοιμες λύσεις, αποθαρρύνουν τα παιδιά από το να δοκιμάζουν, ενώ μέσω των εμπειριών (αρνητικών και θετικών) τα παιδιά μαθαίνουν, ωριμάζουν και γίνονται ολοένα πιο δυνατά.
Σε όλο αυτό το στάδιο μεταμόρφωσής τους σε ενήλικες, κάποιες φορές ίσως χρειαστεί να είμαστε απλοί παρατηρητές. Αυτό όμως που είναι απαραίτητο, είναι να τους δώσουμε τα φτερά της ενθάρρυνσης, με τα οποία θα αισθάνονται αρκετά δυνατά, ώστε να μην εγκαταλείπουν την προσπάθεια και να αντιμετωπίζουν τις δυσκολίες αποτελεσματικά, καθώς βγαίνουν σιγά σιγά από το δικό τους “κουκούλι”.
Ευαγγελία Ζαχαροπούλου, Ψυχολόγος Παιδιού & Εφήβου
Διαβάστε περισσότερες διδακτικές ιστορίες:
“Ψυχική ανθεκτικότητα: Πώς εξηγούμε στα παιδιά τις δυσκολίες της ζωής;”
“Ο φράχτης με τα καρφιά. Παιδί και έλεγχος θυμού”
“Ποιος είναι ο δικός σου δράκος; Το πρόβλημα στην οικογένεια”
“Το δυνατό βατραχάκι – Ενθαρρύνοντας τα παιδιά”
“Ταξίδι με το τρένο της ζωής. Πώς να βοηθήσω το παιδί μου να γίνει αυτόνομο;”
“Ο παπαγάλος που δεν πετούσε – Το παιδί που δεν βασίζεται στις δυνάμεις του”
“Το παιδί και ο αστερίας – Καλλιεργώντας την ενσυναίσθηση στα παιδιά” (Α’Μέρος)
“Καλύτερα καλός παρά έξυπνος! Καλλιεργώντας την ενσυναίσθηση στα παιδιά (Β’Μέρος)